Hoeveel essentiele skills heb jij?

Horeca is een vak en echte toppers hebben een aantal essentiele skills. We noemen er hieronder 6. Hoeveel heb jij er? 

1. Inlevingsvermogen

In de horeca staat maar 1 iemand centraal: de gast! Alles wat je doet, heeft als doel hem of haar een ontspannen en leuke belevenis te bieden. Je bent dus in staat je in te leven in de voorkeuren en wensen van de gast in te leven en je in zijn of haar plek te verplaatsen.

2. Omgaan met feedback

Als je gasten actief om feedback vraagt ('Was alles naar wens?'), dan moet je er op voorbereid zijn dat je naast complimenten soms kritiek krijgt. Echte professionals zien feedback als de uitgelezen kans om te leren, hoe unfair de aanmerkingen ook op je overkomen. Boos wordt je uiteraard nooit. Je neemt gasten en hun feedback serieus, dus je doet er alles aan om de gast alsnog tevreden te stemmen.

hipp_img_section_payrollgroep

3. Communicatie

Professioneel communiceren is essentieel voor goede service en een vlekkeloze samenwerking met collega's. Je moet duidelijk zijn naar collega's en daarnaast vriendelijk tegen gasten. Ken je de uitdrukking 'Het is de toon die de muziek maakt?' Nou, in de horeca is toon superbelangrijk!

4. Multitasken 

In de horeca gebeuren er soms veel dingen te gelijk. Je hebt meerdere bestellingen, er zwaait iemand naar je op het terras en er staan gerechten klaar om uitgeserveerd te worden. Of je multitasking nu wel of niet je sterkste kant vindt, je zult er hoe dan ook goed in moeten worden. En dat is een kwestie van oefenen en georganiseerd werken.

5. Oplossingsgerichtheid

Veel van het werk verloopt volgens afspraken en duidelijke richtlijnen, waarvan het menu natuurlijk het beste voorbeeld is. Maar het kan gebeuren dat er een situatie is die je niet meteen kunt oplossen. Dan is het dus zaak om creatief te zijn en snel een goede oplossing te bedenken. Want: de klant staat centraal!

6. Omgaan met stress

Je hebt diensten die in een flow verlopen, maar soms is het ook gewoon hectisch in de horeca. Dan kun je nog zo'n goede multitasker zijn, soms is de druk in de horeca hoog. Als je daar mee kunt omgaan en je hoofd koel weet te houden, heb je een belangrijke skill onder de knie!

Wil jij ook een Professional in Gastvrijheid worden?

Wil jij deze skills verder ontwikkelen met een (bij-)baan in de leukste branche ter wereld? Laten we dan kennis maken!